Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025: ''Πολίτικη σαλάτα με έξτρα καβουροσαλάτα και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών''

Άρτος και Θεάματα 20 Δεκεμβρίου 2025

Μια διαφορετική πολίτικη με καβουροσαλάτα (!) που κλέβει τις εντυπώσεις. Με τα μυρώνια, το εστραγκόν και το ντρέσινγκ τριών εσπεριδοειδών γίνεται και απίθανα μυρωδάτη.

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία + Food styling: The Eaters Studio/ Δημήτρης Αλβανός

45' προετοιμασία

Υλικά - Μερίδες: 4-6
Για την πολίτικη σαλάτα
  •  1 μικρό άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο για σαλάτα
  •  1/4 ραντίτσιο, ψιλοκομμένο για σαλάτα
  •  2 καρότα, τριμμένα
  •  1/2 μάτσο φρέσκο εστραγκόν (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καλά μανάβικα)
  •  1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  •  1 μαραθόριζα, σε πολύ λεπτές φέτες (στο μαντολίνο)
Για την καβουροσαλάτα
  •  250 γρ. καβουρόψιχα από κονσέρβα, στραγγισμένη
  •  1/2 κλωνάρι σέλερι, σε ψιλά καρέ
  •  χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
  •  1/4 μάτσο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  •  1/2 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  •  2-3 κουτ. σούπας μαγιονέζα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ντρέσινγκ εσπεριδοειδών
  •  50 ml χυμός λεμονιού
  •  50 ml χυμός πορτοκαλιού
  •  75 ml χυμός μανταρινιού
  •  ξύσμα από 1/2 λεμόνι + 1 πορτοκάλι + 1 λάιμ
  •  1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καβουροσαλάτα
  1. Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Ντρέσινγκ εσπεριδοειδών
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με πιρούνι (δεν χρειάζεται να γίνουν ομοιογενές μείγμα).
Πολίτικη σαλάτα + Σερβίρισμα
  1. Για να ετοιμάσουμε την πολίτικη σαλάτα με έξτρα καβουροσαλάτα και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μεγάλη σαλατιέρα.
  2. Περιχύνουμε με 100 ml από το ντρέσινγκ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά.
  3. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε από πάνω την καβουροσαλάτα και σερβίρουμε χωρίς να ανακατέψουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 239.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 54 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαρμάδες με ποντιακό μαύρο λάχανο και πλιγούρι, από το Άγιον Όρος''

Με ποντιακά μαύρα λάχανα που μάζεψε λίγα λεπτά πριν από το μαγείρεμα έφτιαξε αυτούς τους σαρμάδες με πλιγούρι ο πατέρας Γεώργιος στο κελλί του Αγίου Νικολάου.