Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 31 Μαΐου 2025: Τυλιχτά σουβλάκια με σπιτικό ''γύρο'' κοτόπουλου στο τηγάνι, πράσα και καρότα

Άρτος και Θεάματα 30 Μαϊου 2025

Με μια πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή μεταμορφώνουμε μια απλή καθημερινή σε ημέρα γιορτής. Ιδανικά και για το οικογενειακό τραπέζι, αλλά και για μια φιλική μάζωξη.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

30' προετοιμασία
5' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά - Τεμάχια: για 4 μεγάλα τυλιχτά ή 8 μικρά
  •  350 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές λωρίδες πάχους 1 εκ.
  •  4 μεγάλες πίτες για σουβλάκι ή 8 μικρές
  •  1 μικρό πράσο, σε λεπτές φέτες
  •  1 μέτριο καρότο, σε λεπτά μπαστουνάκια
  •  50 γρ. μουστάρδα
  •  2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  •  χυμός και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  •  80 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  •  1-2 κουτ. σούπας αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  •  τα φύλλα από 4 κλαράκια δυόσμο
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τυλιχτά σουβλάκια με σπιτικό «γύρο» κοτόπουλου στο τηγάνι, πράσα και καρότα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα τηγάνι, το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κοτόπουλο, ανακατεύοντας τακτικά, για 4-5 λεπτά ή μέχρι να γίνει και να ροδίσει ομοιόμορφα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Παράλληλα, σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά.
  5. Έπειτα, σοτάρουμε τα πράσα και τα καρότα, ανακατεύοντας τακτικά για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Τα αδειάζουμε σε μπολ, τα αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το λάδι στο τηγάνι.
  7. Στο ίδιο τηγάνι με το λάδι που έμεινε, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μία μία τις πίτες για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ζεσταθούν καλά και από τις δύο πλευρές.
  8. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την καπνιστή πάπρικα και τη ρίγανη.
  9. Ρίχνουμε και το κοτόπουλο με όλα τα ζουμάκια του.
  10. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και έτοιμος ο «γύρος».
  11. Σε κάθε πίτα μοιράζουμε το κοτόπουλο, τα καρότα με τα πράσα και το γιαούρτι.
  12. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τον δυόσμο και, αν θέλουμε, τα τυλίγουμε με μια λαδόκολλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 392 φορές

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Κοσμάς Φουντούκης

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Κοσμά Φουντούκη. Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησαν ηθοποιοί, όπως ο Κώστας Μπερικόπουλος, ο Φαίδων Καστρής και ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Τα ζώδια την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2025

Η εβδομάδα ξεκινά με την σύνοδο Ερμή – Άρη στο Σκορπιό και δεν λείπουν οι καβγάδες και οι μάχες επιβολής στις ανθρώπινες επικοινωνίες! Η επιμονή και το πείσμα θα προκαλέσουν ισχυρές αντιπαραθέσεις!