Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 31 Μαΐου 2025: Τυλιχτά σουβλάκια με σπιτικό ''γύρο'' κοτόπουλου στο τηγάνι, πράσα και καρότα

Άρτος και Θεάματα 30 Μαϊου 2025

Με μια πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή μεταμορφώνουμε μια απλή καθημερινή σε ημέρα γιορτής. Ιδανικά και για το οικογενειακό τραπέζι, αλλά και για μια φιλική μάζωξη.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

30' προετοιμασία
5' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά - Τεμάχια: για 4 μεγάλα τυλιχτά ή 8 μικρά
  •  350 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές λωρίδες πάχους 1 εκ.
  •  4 μεγάλες πίτες για σουβλάκι ή 8 μικρές
  •  1 μικρό πράσο, σε λεπτές φέτες
  •  1 μέτριο καρότο, σε λεπτά μπαστουνάκια
  •  50 γρ. μουστάρδα
  •  2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  •  χυμός και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  •  80 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  •  1-2 κουτ. σούπας αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  •  τα φύλλα από 4 κλαράκια δυόσμο
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τυλιχτά σουβλάκια με σπιτικό «γύρο» κοτόπουλου στο τηγάνι, πράσα και καρότα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα τηγάνι, το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κοτόπουλο, ανακατεύοντας τακτικά, για 4-5 λεπτά ή μέχρι να γίνει και να ροδίσει ομοιόμορφα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Παράλληλα, σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά.
  5. Έπειτα, σοτάρουμε τα πράσα και τα καρότα, ανακατεύοντας τακτικά για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Τα αδειάζουμε σε μπολ, τα αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το λάδι στο τηγάνι.
  7. Στο ίδιο τηγάνι με το λάδι που έμεινε, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μία μία τις πίτες για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ζεσταθούν καλά και από τις δύο πλευρές.
  8. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την καπνιστή πάπρικα και τη ρίγανη.
  9. Ρίχνουμε και το κοτόπουλο με όλα τα ζουμάκια του.
  10. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και έτοιμος ο «γύρος».
  11. Σε κάθε πίτα μοιράζουμε το κοτόπουλο, τα καρότα με τα πράσα και το γιαούρτι.
  12. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τον δυόσμο και, αν θέλουμε, τα τυλίγουμε με μια λαδόκολλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 238 φορές

''Ευαισθητοποιώντας ένα Ρινο-κεράκι'' (Νίκος Ιωσήπου) στον ΙΑΝΟ

Την Δευτέρα 2 Ιουνίου στις 17:00, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Λεξίτυπον διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου ποιημάτων (μελοποιημένων και μη) του Νίκου Ιωσήπου, με τίτλο: «Ευαισθητοποιώντας ένα Ρινο-κεράκι».

Τα ζώδια το Σάββατο 31 Μαΐου 2025

Η Σελήνη στο Λέοντα σχηματίζει σήμερα εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή, και η μέρα είναι γεμάτη ενθουσιασμό, εκφραστικότητα και εμπνευσμένες συζητήσεις. Όλα τα παραπάνω αφορούν εσένα που είσαι Κριός, Λέων, Τοξότης!