Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 8 Μαρτίου 2025: ''Ομελέτα με ζαμπόν, σπαράγγια και τυρί ή αλλιώς strata''

Άρτος και Θεάματα 07 Μαρτίου 2025

Ιταλικής καταγωγής συνταγή, κάτι ανάμεσα σε ομελέτα φούρνου και ψευτοσουφλέ. Ένα νόστιμο και εύκολο γεύμα!

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  600 γρ. φρέσκα σπαράγγια, (στην εποχή τους), καθαρισμένα και κομμένα σε 3 κομμάτια το καθένα, (ή από βάζο, καλά ξεπλυμένα)
  •  1/2 κιλό (1 φραντζόλα) χωριάτικο ψωμί, με την κόρα, σε κύβους περίπου 2 εκ.
  •  300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  •  2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  200 γρ. ζαμπόν (προτιμότερο καπνιστό από μπούτι), σε κύβους 2 εκ.
  •  9 αυγά κότας, κατά προτίμηση βιολογικά (ο σεφ προτείνει 4 αυγά κότας και 10 αυγά ορτυκιού, που είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και νόστιμα και τα βρίσκουμε σε ορισμένα deli)
  •  300 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
  •  1/2 μάτσο φρέσκο σχοινόπρασο (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο (ή το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα)
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το λάδωμα του σκεύους)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε strata («ομελέτα») με ζαμπόν, σπαράγγια και τυρίαρχικά ρίχνουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα σπαράγγια και τα βράζουμε για μόλις 1 λεπτό, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C.
  3. Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ (περίπου 26 x 38 εκ.).Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το ψωμί στο πυρέξ και ψήνουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  4. Παράλληλα, σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τέσσερα από τα αυγά μαζί με το γάλα και αλατοπίπερο, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το τυρί, το ζαμπόν και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  5. Βγάζουμε το ταψί με το ψωμί από τον φούρνο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα των αυγών και το βάζουμε στον φούρνο.
  6. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει ελαφρώς.
  7. Αποσύρουμε για λίγο από τον φούρνο και γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ.
  8. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα σπαράγγια και σπάμε τα υπόλοιπα αυγά προσεκτικά, το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω στην ομελέτα.
  9. Ψήνουμε στο ψηλότερο ράφι (κάτω από το γκριλ) για περίπου 2-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά «μάτια» όπως μας αρέσουν.
  10. Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και σερβίρουμε τη strata («ομελέτα») με ζαμπόν, σπαράγγια και τυρί.
Μυστικά

Στο φαγητό μπορούμε να βάλουμε και τα περισσεύματα της προηγούμενης ημέρας (βρασμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι, βραστό ή ψημένο κοτόπουλο κ.ά.).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 877 φορές

Τα ζώδια την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Η Αφροδίτη από τον Καρκίνο σχηματίζει τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα στον Κριό, διαψεύδοντας όνειρα και προσδοκίες που χτίστηκαν με συναίσθημα αλλά χωρίς ρεαλισμό ειδικά για Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς, Αιγόκερους του 1ου δεκαημέρου

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025: ''Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά''

Απολαμβάνουμε μια απίθανη οσπριοσαλάτα με νόστιμες φακές, τρυφερά κολοκυθάκια και άφθονα μυρωδικά. Ένα λαχταριστό, καλοκαιρινό σαλατογεύμα για το σπίτι αλλά και το γραφείο.

Τα ζώδια την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025

Σελήνη Κενής πορείας στο Ζυγό σήμερα και ναι τίποτα δεν προχωρά γρήγορα ειδικά οι Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του 3ου δεκαημέρου είναι οι πρώτοι που νιώθουν τη δυσφορία της στασιμότητας