Με 2 μόνο υλικά, πατάτες και αυγά, ετοιμάζουμε αυτό το μεγαλοπρεπές, χορταστικό και λαχταριστό σφουγγάτο.

Είναι μία από τις 62 συνταγές από το οδοιπορικό μας στα καφενεία της Κρήτης, που «μαγειρεύουν» το καλοκαίρι μας. Στον Γαστρονόμο Ιουλίου που κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή με την Καθημερινή.

Καφενείο του Αλευρά

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς


Τη μέρα που πήγαμε στον καφενέ του Αλευρά στις Πατέλες Ηρακλείου, ήταν τα γενέθλια του Μιχάλη Παππά, του φωτογράφου μας.

Έτσι μπήκαμε στον πειρασμό και φυτέψαμε ένα κεράκι πάνω στο σφουγγάτο, που έμοιαζε κυριολεκτικά με τούρτα τόσο φουσκωτό που ήταν.


Μάλιστα η Γιάννα, ιδιοκτήτρια μαζί με τον άντρα της Κωστή, μού είπε γελώντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί αυτό.

«Μου έχουν παραγγείλει να κάνω διπλή δόση και να το σερβίρω σαν δίπατη τούρτα».

Έχει μπόλικες πατάτες μέσα, κοντά 1 κιλό, και αυτές είναι που δίνουν τον όγκο στο σφουγγάτο που φτιάχνει η Γιάννα, στριμώχνοντάς τες μέσα στο παλιό τηγάνι της γιαγιάς τους, όπως έκανε κι εκείνη.

15' προετοιμασία
25' τηγάνισμα
Σύνολο: 40'

Υλικά - Μερίδες: 2-3
  •  3 αυγά
  •  1 κιλό πατάτες, κομμένες για τηγανητές
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  •  αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το σφουγγάτο με 1 κιλό πατάτες, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα τηγάνι όσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Τηγανίζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν, αλλά να μη ροδίσουν πολύ.
  3. Τις μεταφέρουμε μαζί με λίγο από το λάδι του τηγανιού σε μικρό τηγάνι περίπου 22 εκ., τις αλατίζουμε και τις περιχύνουμε με τα αυγά χτυπημένα.
  4. Τηγανίζουμε την ομελέτα σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά, τη σκεπάζουμε με ένα πιάτο, την τουμπάρουμε και τη μεταφέρουμε ξανά μέσα στο τηγάνι, για να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά, για άλλα 6-8 λεπτά ακόμα.


Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1400 φορές