Σοφεγάδα ή συμπεθεριό είναι το ξακουστό τουρλού της Κρήτης, ένα μπριάμ όπου κάθε λαχανικό δίνει τη δική του, υπέροχη νοστιμιά!

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τίνα Webb


1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά - Μερίδες: 6 - 7
  •  300 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια ή τσαουλιά, καθαρισμένα
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  •  300 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες
  •  3 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  •  700 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους των 2 εκ.
  •  300 γρ. πιπεριές κέρατο, κομμένες σε καρέ
  •  1 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με την αντοχή μας στα καυτερά)
  •  1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες (με το ζουμί τους)
  •  5 μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε φέτες
  •  300 γρ. κολοκυθανθοί
  •  1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τη σοφεγάδα ή συμπεθεριό, από την Κρήτη, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φασολάκια με το κρεμμύδι, τις μπάμιες και τις πατάτες για 8-10 λεπτά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο νερό (1-2 κουτ. σούπας).
  2. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το τσίλι, την ντομάτα και αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ζεστό νερό ίσα να σκεπαστούν τα λαχανικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τους ανθούς και τον δυόσμο, σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να «δέσει» η σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 298 φορές