Είναι από αυτά τα φαγητά που σε κάνουν να νιώθεις καλοκαίρι. Με ωραίες μπάμιες και ζουμερές ντομάτες από τη λαϊκή κι ένα χωριάτικο κοτόπουλο γίνεται θαύμα.
- 1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια
- 1 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες (με μαχαίρι ξεφλουδίζουμε περιμετρικά το κοτσανάκι τους, αφήνοντας έναν κώνο και φροντίζοντας να μην τρυπήσουμε το εσωτερικό, ώστε να μην ξεχυθούν τα σπόρια)
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
- 750 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 50 ml ξίδι
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένο
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο με μπάμιες σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου με τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο, σείουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε 600 ml νερό.
- Μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τις μπάμιες, το ξίδι και αλάτι και τις ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά.
- Τις στραγγίζουμε και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5-8 λεπτά, μέχρι να γίνουν και οι μπάμιες και να δέσει η σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.