Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025: ''Φασολάκια λαδερά, φουρνιστά, με όλα τα υλικά από την αρχή στο ταψί''

Άρτος και Θεάματα 09 Ιουνίου 2025

Τα πιο μελωμένα λαδερά φασολάκια που θα δοκιμάσετε ποτέ! Ένα πανεύκολο πιάτο με τα υλικά να ψήνονται όλα μαζί εξαρχής, υπομονετικά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και τα φασολάκια να γίνουν κρουστά και απίθανα νόστιμα!

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Η ιδέα είναι απλή: παρακάμπτουμε σοταρίσματα των υλικών και τα βάζουμε όλα μαζί, εξαρχής, στο ταψί, απλώς ανακατεμένα. Το φαγητό αυτό θέλει άφθονη φρέσκια ντομάτα και άφθονο ξερό κρεμμύδι: και τα δύο μελώνουν τη σάλτσα και γλυκαίνουν θαυμάσια τη γεύση.

Η επιλογή των φασολιών δεν είναι τυχαία: τα πλατιά δεν χρειάζονται καθάρισμα από πλαϊνές ίνες, αρκεί να κόψουμε με ένα μαχαιράκι τις δύο μυτερές άκρες από το καθένα, δουλειά που γίνεται εύκολα, σε 5 λεπτά. «Μα φασολάκια στον φούρνο;» αναρωτιέται κανείς εύλογα.

Ο σεφ απαντά πως έχει δοκιμάσει αυτό το πιάτο στην Τουρκία και τον εντυπωσίασε η νοστιμιά του, όπως και εμάς: Τα υλικά ψήνονται αργά, μόνο με τα δικά τους ζουμιά, με μπόλικο λάδι (για λαδερό μιλάμε), χωρίς προσθήκη νερού. Μελώνουν έξοχα και τα φασολάκια παραμένουν απολαυστικά κρουστά, απίθανα τρυφερά και ολόγλυκα.

20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  700 γρ. φασολάκια πλατιά, καθαρισμένα στις δύο άκρες τους
  •  500 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε πολύ λεπτές φέτες
  •  1 κιλό ώριμες ντομάτες, λεπτόφλουδες, κομμένες στη μέση και στη συνέχεια σε πολύ λεπτές φέτες (κρατάμε και τους χυμούς που θα μείνουν από την κοπή)
  •  25 γρ. (ένα πακετάκι) φρέσκος δυόσμος, χοντροκομμένος
  •  300 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα φουρνιστά λαδερά φασολάκια με όλα τα υλικά από την αρχή στο ταψί προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ. ή σε ένα στρογγυλό με διάμετρο 26-28 εκ., προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  3. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας για 4-5 λεπτά, πιέζοντας και στύβοντας τα ώστε να βγάλουν τα υγρά τους, τα οποία θα είναι και τα μοναδικά του φαγητού, αφού δεν θα προσθέσουμε καθόλου νερό - το φαγητό θα ψηθεί με τα ζουμάκια αυτά και με το άφθονο ελαιόλαδο.
  4. Τα στρώνουμε ομοιόμορφα μέσα στο ταψί και το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο, σφικτά.
  5. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
  6. Ξεσκεπάζουμε προσεκτικά το ταψί και ψήνουμε για άλλα 15-25 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν ελαφρώς.
  7. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει. Ιδανικά, το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 259 φορές

Τα ζώδια την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025

Σήμερα με την Σελήνη να περνά στον Αιγόκερω, το φως της αλήθειας δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Οι Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί, Αιγόκεροι του 1ου δεκαημέρου έρχονται αντιμέτωποι με ώριμες επιλογές που τους προσγειώνουν στην πραγματικότητα!

Τα ζώδια την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025

Έντονη και αποκαλυπτική η σημερινή Πανσέληνος στον Τοξότη! Προσοχή στις υπερβολές: Δίδυμε, Παρθένε, Τοξότη και Ιχθύ του 3ου δεκαημέρου, είσαι στο επίκεντρο των εξελίξεων – επηρεάζεσαι άμεσα!

Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 10 Ιουνίου 2025: ''Πανακότα με ζελέ σαμπάνιας και ζαχαρωμένα κουμκουάτ''

Η πανακότα, αυτή η δροσερή κρέμα με βάση το γάλα, εδώ στολίζεται γευστικά και οπτικά με ζελέ βασισμένο στο περίφημο κοκτέιλ French 75, που έχει ως κύρια συστατικά τη σαμπάνια και το τζιν.