Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025: ''Μπουκιές κοτόπουλου με φθινοπωρινή τρούφα''

Άρτος και Θεάματα 13 Οκτωβρίου 2025

Απλή πολυτέλεια στο πιάτο. Αυτή την εποχή θα επιλέξουμε τη φρέσκια, μαύρη φθινοπωρινή τρούφα (Tuber uncinatum), γνωστή και ως τρούφα της Βουργουνδίας.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: The Eaters/Δημήτρης Αλβανός

Τρούφα ελληνικής συλλογής, με στρογγυλωπό σχήμα, μαύρη ακανόνιστη φλούδα και σάρκα σε καφετί χρώμα, με έντονες λευκές φλέβες, με γεύση ξηρή, βαθιά και έντονη νοστιμιά. Θα τη βρούμε σε ντελί και μανιταροπωλεία. Εναλλακτικά, επιλέγουμε ένα καλής ποιότητας λάδι με μαύρη τρούφα.

10' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
20' αναμονή
Σύνολο: 40'

Υλικά - Κομμάτια: 10-12
  •  300 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κυβάκια περίπου 2,5 εκ.
  •  1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα
  •  ελάχιστο ξύσμα λεμονιού
  •  20 γρ. κατσικίσιο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  •  10 γρ. μαύρη φθινοπωρινή τρούφα, ψιλοκομμένη ή τριμμένη προσεκτικά στον τρίφτη (ή 1/2 κουτ. γλυκού λάδι τρούφας)
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τις μπουκιές κοτόπουλου με φθινοπωρινή τρούφα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το κοτόπουλο, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και μαρινάρουμε για 20 λεπτά.
  2. Σκουπίζουμε τα κυβάκια με χαρτί κουζίνας.
  3. Ζεσταίνουμε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και «ψήνουμε» τα κυβάκια για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να μαγειρευτούν εσωτερικά.
  4. Δοκιμάζουμε να δούμε αν είναι έτοιμα κόβοντας ένα στη μέση: η σάρκα πρέπει να είναι λευκή, χωρίς ροζέ σημεία, διαφορετικά ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
  5. Τα αδειάζουμε σε μπολ και αμέσως προσθέτουμε το κατσικίσιο βούτυρο και την ψιλοκομμένη τρούφα (ή ραντίζουμε με το λάδι τρούφας).
  6. Ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο, και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 236.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 441 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025: ''Τσιζκέικ με σιρόπι καφέ''

Ετοιμάζουμε μοναδικά γλυκά αλλά και αλμυρές λιχουδιές για τον γιορτινό μπουφέ μας όπως αυτό το βελούδινο τσιζκέικ της ψητής σχολής, με αυγά στη γέμιση, πλούσιο και με ακαταμάχητο άρωμα και γεύση καφέ που θα απολαύσουμε με τους οικείους μας.

Τα ζώδια το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025

Ο Ερμής επιστρέφει σε ορθή φορά στον Σκορπιό. Η Σελήνη σε αρμονικές όψεις με Ερμή, Δία και Κρόνο προσφέρει θετική διάθεση, ουσιαστικές συζητήσεις και σταθερότητα. Η μέρα ενισχύει σημαντικές αποφάσεις και ωφέλιμες επαφές.