Απλή πολυτέλεια στο πιάτο. Αυτή την εποχή θα επιλέξουμε τη φρέσκια, μαύρη φθινοπωρινή τρούφα (Tuber uncinatum), γνωστή και ως τρούφα της Βουργουνδίας.
Τρούφα ελληνικής συλλογής, με στρογγυλωπό σχήμα, μαύρη ακανόνιστη φλούδα και σάρκα σε καφετί χρώμα, με έντονες λευκές φλέβες, με γεύση ξηρή, βαθιά και έντονη νοστιμιά. Θα τη βρούμε σε ντελί και μανιταροπωλεία. Εναλλακτικά, επιλέγουμε ένα καλής ποιότητας λάδι με μαύρη τρούφα.
- 300 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κυβάκια περίπου 2,5 εκ.
- 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα
- ελάχιστο ξύσμα λεμονιού
- 20 γρ. κατσικίσιο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 10 γρ. μαύρη φθινοπωρινή τρούφα, ψιλοκομμένη ή τριμμένη προσεκτικά στον τρίφτη (ή 1/2 κουτ. γλυκού λάδι τρούφας)
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τις μπουκιές κοτόπουλου με φθινοπωρινή τρούφα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το κοτόπουλο, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και μαρινάρουμε για 20 λεπτά.
- Σκουπίζουμε τα κυβάκια με χαρτί κουζίνας.
- Ζεσταίνουμε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και «ψήνουμε» τα κυβάκια για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να μαγειρευτούν εσωτερικά.
- Δοκιμάζουμε να δούμε αν είναι έτοιμα κόβοντας ένα στη μέση: η σάρκα πρέπει να είναι λευκή, χωρίς ροζέ σημεία, διαφορετικά ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
- Τα αδειάζουμε σε μπολ και αμέσως προσθέτουμε το κατσικίσιο βούτυρο και την ψιλοκομμένη τρούφα (ή ραντίζουμε με το λάδι τρούφας).
- Ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο, και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 236.