Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 17 Ιουνίου 2025: ''Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα, φουρνιστές''

Άρτος και Θεάματα 11 Ιουνίου 2025

Αξεπέραστης νοστιμιάς και θρεπτικής αξίας οι σαρδέλες. Αντί να τις τυλίξουμε σε αμπελόφυλλα, τις βάζουμε σε στρώσεις και τις φουρνίζουμε μέχρι να γίνουν ζουμερές.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  800 γρ. σαρδέλες, μέτριες, καθαρισμένες
  •  12 αμπελόφυλλα από βάζο, στραγγισμένα
  •  ο χυμός και η φλούδα από 1 μικρό λεμόνι
  •  20 ντοματίνια, κομμένα σε φέτες
  •  τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια θυμάρι
  •  1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  χυμός και ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
  •  3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  •  3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σαρδέλες στα αμπελόφυλλα, αρχικά ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα αμπελόφυλλα, αλατοπίπερο, τον χυμό και τη φλούδα του λεμονιού, 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και νερό τόσο που να τα καλύπτει.
  2. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζουμε.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί τα ντοματίνια. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, το θυμάρι και το σκόρδο.
  5. Στρώνουμε από πάνω τα αμπελόφυλλα.
  6. Από πάνω τακτοποιούμε όμορφα τις σαρδέλες, τη μία δίπλα στην άλλη.
  7. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  8. Ψήνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι σαρδέλες.
  9. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το σερβίρισμα, τα σκορπίζουμε πάνω στις σαρδέλες και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 106 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025: ''Μπριζόλα πανέ με μοτσαρέλα και ντομάτα (Porteno milanesa)''

Ο Giovanni Mercuri, στο εστιατόριό του, Ceibo Sapori, στη Ρώμη, μας έφτιαξε μια πολύ νόστιμη εκδοχή του ιταλικής καταγωγής πιάτου, που είναι πολύ αγαπημένο στην Αργεντινή, με λεπτοκομμένη μοσχαρίσια μπριζόλα.