Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2025: ''Ψάρι στον φούρνο με πιπεριές''

Άρτος και Θεάματα 15 Οκτωβρίου 2025

Το σημαντικό είναι να ψηθεί το ψάρι σε χαμηλή φωτιά, για να παραμείνει ζουμερό και να μαλακώσουν οι πιπεριές, που γίνονται τελικά σαν σάλτσα.

Μαρία Μασιακού-Αναγνώστου
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Χρησιμοποιούμε όποιο θέλουμε, από παγκάσιους μέχρι συναγρίδα και τσιπούρα. Είναι φαγητό που φτιάχνεται με πολλές πιπεριές. Παλιότερα το ψήσιμο γινόταν σε μεγάλη πήλινη γάστρα, καλά κλεισμένη. Μπορούμε και εδώ να χρησιμοποιήσουμε ανάλογο σκεύος, αρκετά μεγάλο όμως για να χωρέσει όλα τα υλικά.

40' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 μεγάλο ψάρι, βάρους 2 κιλών (φαγκρί, συναγρίδα, μαγιάτικο), ή 6 χοντρές φέτες ψαριού
  •  6 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες
  •  6 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  •  5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  400 γρ. (1 κονσέρβα) ντοματάκια ψιλοκομμένα, με τους χυμούς τους
  •  3-4 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  •  1 κοφτή κουτ. σούπας πάπρικα
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για το ψάρι στον ταβά με πιπεριές, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C.
  2. Καθαρίζουμε το ψάρι από λέπια και εντόσθια, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά.
  3. Χαράσσουμε τον κορμό του σε φέτες-μερίδες, χωρίς να τις αποκόψουμε μέχρι κάτω.
  4. Σε ένα μπολ βάζουμε τις πιπεριές, τα σκόρδα, τον μαϊντανό, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, τρίβοντας καλά τις πιπεριές για να μαλακώσουν από το αλάτι.
  5. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ευρύχωρο ταψί και από πάνω ακουμπάμε το ψάρι, προσεκτικά για να μην κοπούν οι φέτες του. Αν χρησιμοποιήσουμε φέτες ψαριού, τις στερεώνουμε όρθιες κολλητά τη μία δίπλα στην άλλη.
  6. Ραντίζουμε τις πιπεριές με το περισσότερο από το ελαιόλαδο.
  7. Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι, ρίχνοντας και στις χαρακιές του και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, για να κάνει ωραία κρούστα στο ψήσιμο.
  8. Αλείφουμε με λάδι καλά όλο το ψάρι, ώστε να κολλήσει πάνω του η φρυγανιά, και στη συνέχεια το ραντίζουμε και αυτό με το υπόλοιπο λάδι και το πασπαλίζουμε με το κοκκινοπίπερο.
  9. Τέλος, περιχύνουμε τις πιπεριές με 300 ml ζεστό νερό.
  10. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το ψάρι. Αν χρειάζεται, ξανασκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για λίγο ακόμη.
  11. Τα τελευταία 10-15 λεπτά ξεσκεπάζουμε το ταψί, για να ροδίσει ωραία το ψάρι και να κάνει κρούστα η φρυγανιά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, όχι όμως καυτό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 73 φορές

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Κοσμάς Φουντούκης

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Κοσμά Φουντούκη. Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησαν ηθοποιοί, όπως ο Κώστας Μπερικόπουλος, ο Φαίδων Καστρής και ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Τα ζώδια την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2025

Η εβδομάδα ξεκινά με την σύνοδο Ερμή – Άρη στο Σκορπιό και δεν λείπουν οι καβγάδες και οι μάχες επιβολής στις ανθρώπινες επικοινωνίες! Η επιμονή και το πείσμα θα προκαλέσουν ισχυρές αντιπαραθέσεις!