Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 22 Ιουλίου 2025: ''H καρυδόπιτα της Σοφίας Τερκενλή''

Άρτος και Θεάματα 20 Ιουλίου 2025

«Η συνταγή είναι της μητέρας μου, Σοφίας. Τα Χριστούγεννα έκανε μια σοκολατένια εκδοχή και τον υπόλοιπο καιρό έκανε αυτήν εδώ, με το σιρόπι», μας είπε ο Παύλος Τερκενλής, που μας την έφτιαξε.



Σοφία Τερκενλή
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

40' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά - Μερίδες: για ταψί 25 x 35 εκ.
  •  6 αυγά κρύα, από το ψυγείο, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  •  250 γρ. ζάχαρη
  •  400 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
  •  25 ml μπράντι
  •  150 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  λίγο αλεύρι και λίγο λιωμένο βούτυρο, για το ταψί
Για το σιρόπι
  •  3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  1/2 λεμόνι
  •  2 ξυλάκια κανέλας
Διαδικασία
  1. Για την καρυδόπιτα της Σοφίας Τερκενλή, ξεκινάμε με το σιρόπι.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Πετάμε το λεμόνι.
Καρυδόπιτα
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα με μαλακές κορφές.
  3. Ρίχνουμε πασπαλιστά 100 γρ. από τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να σχηματίσει σφιχτές κορφές.
  4. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά τους κρόκους, την καρυδόψιχα, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μπράντι μέχρι να αναμειχθούν πολύ καλά.
  5. Προσθέτουμε τη μαρέγκα σε δύο δόσεις, εναλλάξ με την τριμμένη φρυγανιά και το μπέικιν πάουντερ, και την ενσωματώνουμε στο μείγμα με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, «διπλώνοντάς» την.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.
  7. Βγάζουμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο και όπως είναι καυτή τη χαράζουμε βαθιά σε κομμάτια και την περιχύνουμε αργά και παντού με το κρύο σιρόπι.
  8. Αφήνουμε κατά μέρος για τουλάχιστον 1-2 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 115 φορές