Με μαραθόριζα, λίγο μπούκοβο και λίγο μέλι, το κλασικό λαδερό μεταμορφώνεται σε ένα μεσογειακό πιάτο αξιώσεων.
- 1½ μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, σε φέτες
- 450 γρ. αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
- 2 καρότα, χοντροτριμμένα
- 400 γρ. μαραθόριζα, σε μέτριες φέτες
- 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 60 ml χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα ντιζόν
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι ή σουσάμι
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με αλατοπίπερο για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τον αρακά, τα καρότα, τη μαραθόριζα, τον μισό δυόσμο και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
- Ρίχνουμε περίπου 500 ml νερό ή όσο χρειάζεται για να μισοσκεπαστούν τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το λεμόνι με το μέλι και τη μουστάρδα, αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τον αρακά και τακτοποιούμε από πάνω το μείγμα με τα ντοματίνια.