Τα speculoos τα διεκδικούν και οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι κι είναι λογικό: αυτά τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που περιέχουν διάφορα μπαχαρικά, είναι απλά τέλεια. Kαι τα φτιάχνεις σε ό,τι σχήμα θέλεις.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου


Είναι εξαιρετικά απλά και νόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών, γύρω από τα οποία υφαίνεται ένα πυκνό σύννεφο ασάφειας. Οι Ολλανδοί (που τα λένε speculaas) ισχυρίζονται πως η συνταγή είναι ολλανδική, του 17ου αιώνα, εποχή που ήταν στο απόγειό του το εμπόριο μπαχαρικών της Ολλανδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών. Οι Βέλγοι (που τα λένε speculoos) επιμένουν πως η συνταγή ανήκει στον Βέλγο ζαχαροπλάστη από τη Φλάνδρα Antonie Deplee, ο οποίος την κατοχύρωσε το 1870 και ξεκίνησε έκτοτε επίσημα η παραγωγή τους στο Βέλγιο.

Τα βασικά υλικά των speculoos είναι καστανή ζάχαρη, αυγά, βούτυρο και αλεύρι. Περιέχουν επίσης μπαχαρικά, πάντα κανέλα και συνδυασμούς άλλων, όπως μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, τζίντζερ, λευκό πιπέρι, κακουλέ. Το χαρακτηριστικό τους είναι πως, πριν τα ψήσουν, τα πιέζουν σε ειδικές ξύλινες πρέσες για να τους δώσουν το σχήμα του Αγίου Νικολάου και άλλα σχήματα. Άλλωστε από τις 6 Δεκεμβρίου, που είναι η γιορτή του Αγίου, ξεκινά η μαζική παραγωγή τους και συνεχίζεται μέχρι και τα Χριστούγεννα.

30' προετοιμασία
13' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 43'

Υλικά - Βάρος: περίπου 600 γρ.
Για το μείγμα μπαχαρικών
  •  1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  •  1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  •  1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, κοπανισμένο (κακουλέ)
Για τα μπισκότα
  •  180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  3 1⁄2 κουτ. γλυκού από το μείγμα μπαχαρικών
  •  115 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια
  •  100 γρ. καστανή ζάχαρη
  •  100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  1 αυγό, μεσαίου μεγέθους
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε speculoos, ξεκινάμε ανακατεύοντας όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπολάκι.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το μαλακωμένο βούτυρο, τις ζάχαρες και 3 1⁄2 κουτ. γλυκού από το μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ή με μαρίζ μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές κρεμώδες μείγμα.
  4. Ρίχνουμε και το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ενσωματωθεί.
  5. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μπολ με το μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  6. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο 2-4 ώρες.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C στη λειτουργία του αέρα και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  8. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ.
  9. Την κόβουμε με μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κουπάτ σε σχήματα της αρεσκείας μας. Τακτοποιούμε τα μπισκότα στο ταψί.
  10. Ψήνουμε για περίπου 12-14 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων» 

Προβλήθηκε 378 φορές