Μόλις 3 υλικά αρκούν για να έχουμε στο ντουλάπι μας το πιο μυρωδάτο γλυκό άρτυμα: ζαχαρωμένες λεμονόφλουδες! Τι κάνουμε με αυτές; Στολίζουμε τούρτες, γαρνίρουμε παγωτό, εμπλουτίζουμε κέικ και όχι μόνο…

Μανώλης Στήθος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


10' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά - Τεμάχια: για φλούδες από 2 λεμόνια
  •  2 μέτρια λεμόνια
  •  400 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  400 ml νερό
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε ζαχαρωμένες λεμονόφλουδες, κόβουμε τα λεμόνια στη μέση, από πάνω προς τα κάτω. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα και το μεγαλύτερο μέρος από τη λευκή ψίχα της φλούδας. (Το λευκό το πετάμε, τη σάρκα την κρατάμε για χυμό).
  2. Ζεματίζουμε τις φλούδες για 2 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει έντονα.
  3. Τις στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές με φρέσκο νερό, ώστε να ξεπικρίσουν.
  4. Στην άδεια πλέον κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τις λεμονόφλουδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά και να γίνουν σχεδόν διάφανες.
  5. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τις κόβουμε σε λεπτές και μακριές λωρίδες και τις διατηρούμε για καιρό (2- 3 εβδομάδες) σε βαζάκι, στο ντουλάπι.
Μυστικά

-Διακοσμούμε τούρτες και κέικ. -Τις ψιλοκόβουμε και τις ανακατεύουμε σε μείγμα για κέικ ή μπισκότα. -Εμπλουτίζουμε ένα σπιτικό παγωτό παρφέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 178.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 387 φορές