Tag: πόλεμος

Πριν από 74 χρόνια στην καρδιά του Βερολίνου ο στρατηγός Κουζνετσόφ, διοικητής της 3ης στρατιάς του Κόκκινου Στρατού αναγγέλλει τηλεφωνικά στον στρατάρχη Ζούκοφ :«Στο Ράϊχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω, σύντροφε στρατάρχη!»

Αναμφισβήτητα, ο ρόλος του Μητροπολίτη Αντώνιου στα χρόνια της Κατοχής στάθηκε καταλυτικός για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Πελοπόννησο την περίοδο 1941-1944. Στα βουνά του Μωρηά αντηχούσε από το 1942 η φωνή της Λευτεριάς, το αντάρτικο μάνλιχερ απαντούσε στο κάλεσμα των καριοφιλιών του 1821.

O Χρεμωνίδης, Αθηναίος πολιτικός και στρατιωτικός, ήταν ο εισηγητής της σύναψης συμμαχίας Αθήνας και Σπάρτης ενάντια στον Μακεδόνα βασιλέα Αντίγονο Γονατά, ο οποίος συγκρούστηκε και με τον Πτολεμαίο της Αιγύπτου για τον έλεγχο του Αιγαίου.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης βρίσκεται στο Δήμο Ηλιούπολης. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν τεκμήρια του Ελληνοϊταλικού και Ελληνογερμανικού πολέμου 1940-1941, καθώς και της Εθνικής Αντίστασης 1941-44.

Μετά από 70 και πλέον χρόνια χρόνια, 573 Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο δικαιώνονται και θα βρουν την αιώνια γαλήνη.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας είναι η διαρκής εξάρτηση της κοινωνίας από την πληροφορία. Βιώνουμε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία λειτουργεί και δραστηριοποιείται παράλληλα με τα τεχνολογικά επιτεύγματα στο χώρο των πληροφοριών και των επικοινωνιών.

Στο ίδιο έργο θεατές παρακολουθούμε την ίδια κακοπαιγμένη παράσταση που είχε παιχτεί παλαιότερα σε διάφορα «θέατρα» με πρωταγωνιστές τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Γιουκοσλαβία, τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, τον Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Βόρεια Κορέα και τώρα με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στην Συρία!!!

Να σκάψω ανίκανος, πού για ληστεία ήθος; Το έριξα στα ψέματα να χαίρεται το πλήθος. Τώρα, που όλα τα ψέματα βγήκαν αναληθή, Να αντικρύσω και τα θύματα ήρθε η στιγμή.

Ένα βράδυ με τις πιο διάσημες δεξιοτεχνικές σονάτες αλλά και τη νοσταλγική μουσική που γεννήθηκε ανάμεσα σε δύο πολέμους ερμηνεύουν ο σαξοφωνίστας Στάθης Μαυρομμάτης και η πιανίστα Χριστίνα Παντελή.

«Ας τολμήσει όποιος θέλει να μετρηθεί μαζί μας. Δεν θα περάσει! ΟΧΙ! Θα τιμήσουμε τα όπλα μας σαν γνήσιοι Έλληνες στρατιώτες, και θα σπάσει ο εισβολέας τα μούτρα του πάνω στο φράγμα της φωτιάς μας, πάνω στα φουσκωμένα από θυμό στήθια μας ή θα σκοντάψει θανατερά πάνω στα πτωματά μας».

Όσοι αναπνέουν την κιμωλία μέσα στις σχολικές αίθουσες γνωρίζουν καλά ότι πολλές φορές οι σχολικές γιορτές γι΄ αυτή ή την άλλη εθνική επέτειο μόνο χασμουρητά προκαλούν σε όσους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, είναι υποχρεωμένοι να τις παρακολουθήσουν.

Τι ακριβώς γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και γιατί; Ποιος είναι ο λόγος που όλα τα κράτη της Ευρώπης γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους, ενώ εμείς μονάχα την έναρξη του πολέμου; Είναι αυτό μια εθνική ιδιαιτερότητα, ένας αναχρονισμός ή μήπως μια ιστορική ανορθογραφία που θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διορθωθεί;

στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Επίγνωση του Κόσμου για τα Παιδιά με Τραύμα» (World Αwareness for Children in Trauma – WACIT), το οποίο αποσκοπεί στο να παράσχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε ποικίλες τραυματικές εμπειρίες.