Tag: Πανεπιστήμια

Άγνωστοι έκαναν επίθεση με τρικάκια -που περιείχαν σύμφωνα με πληροφορίες απειλητικό περιεχόμενο- στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Κλειστά θα παραμείνουν Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Αυτό έγινε γνωστό κατά την συνέντευξη τύπου όπου έγινε γνωστό ότι ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια.

Απαντήσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, το γιατί, το πως αλλά και από ποια ηλικία θα φορούν μάσκες οι μαθητές και πως θα γίνει η εξεταστική, δίνει σε έναν κατάλογο με 25 σημεία το υπουργείο Παιδείας.

«Η κυβέρνηση ψήφισε στα κρυφά ένα ακόμη ρουσφέτι, αυτήν τη φορά με αποδέκτες εκείνους τους πανεπιστημιακούς που τα τελευταία 20 χρόνια δεν απέδιδαν την οφειλόμενη παρακράτηση.

Δεν πα' να γίνουν εκατό νόμοι πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια. Εκείνο που λείπει από τους Έλληνες δεν είναι η τριτοβάθμια, η πανεπιστημιακή Παιδεία. Είναι η Παιδεία γενικότερα.

Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου με πρωταγωνιστές ασθενείς και συγγενικά τους πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν σε θερμό επεισόδιο.

Καταιγιστικές εξελίξεις στα Πανεπιστήμια της χώρας προκαλεί η υποχρηματοδότηση και οι μνημονιακές περικοπές.   Οι πρυτάνεις, δήλωσαν με ομόφωνο ψήφισμα όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, πως οι θα είναι αδύνατη η λειτουργία των σχολών από το 2015, λόγω των νέων περικοπών στους προϋπολογισμούς που είναι ήδη 50% κάτω και από το 2014! Διαμαρτύρονται επίσης για την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους και επιμένουν στην επιστροφή των υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα.

Μέτρα θωράκισης απέναντι στα φαινόμενα ανομίας λαμβάνουν πρυτάνεις κεντρικών ΑΕΙ, ενώ κάποια ιδρύματα έχουν απευθυνθεί σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, προκειμένου να ενισχυθούν με προσωπικό.   Απόφαση για την τοποθέτηση συστήματος ελέγχου πρόσβασης έλαβε ήδη το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης μετά την τοποθέτηση του υπερ του συστήματος ελέγχου εισόδου στα ΑΕΙ, με δηλώσεις υποστηρίζει την δημιουργία αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Το πρόσχημα του Θ.

Από τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013, θα αρχίσει να μετρά η νέα προθεσμία που έδωσε το υπουργείο παιδείας, σχετικά με την δυνατότητα εγγραφής των νέων φοιτητών στα Πανεπιστήμια της χώρας, γιατί  όλες οι διαδικασίες είχαν παγώσει επί τρίμηνο, όσο δηλαδή διαρκούσαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων. Η καινούργια αυτή προθεσμία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 και σύμφωνα με το υπουργείο δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

Τη συνέχιση της απεργίας τους αποφάσισαν με γενική συνέλευση οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και ταυτόχρονα καταγγέλλουν την ανάμιξη της αστυνομίας στη συνδικαλιστική ζωή.   Αναλυτικά οι ανακοινώσεις τους, από το διαδικτυακό τους τόπο .

Για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια γράφει το περιοδικό «The Economist», το οποίο μεταδίδει τις σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων, πως η επιλογή του προς διαθεσιμότητα προσωπικού έγινε χωρίς αξιολόγηση, με πολιτικά «χατίρια» και τακτικές του παρελθόντος.   Σε δημοσίευμα του, το αμερικανικό περιοδικό αρχικά αναφέρεται για τους φοιτητές οι οποίοι ζητούν πάση θυσία το άνοιγμα των σχολών, λέγοντας με αρκετή δόση χιούμορ: «Τι διαφορά μπορεί να κάνει μια κρίση.