Αυτά τα ωραία κουλουράκια τα φτιάχνουν στη Σαντορίνη. Είναι αφράτα και εύθρυπτα, λιώνουν στο στόμα και αφήνουν αρώματα βανίλιας και κανελογαρίφαλου. Το σουσάμι τραγανίζει στο δόντι και δίνει μια πλούσια γεύση.

Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 55'

Υλικά - Κομμάτια: 20-25
Για τη γέμιση
  •  1/2 κούπα σουσάμι
  •  1/4 κούπας αμυγδαλόψιχα
  •  1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
  •  1/2 κούπα νερό
  •  1/2 κούπα ζάχαρη
  •  1/2 κούπα μέλι
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  ελάχιστο γαρίφαλο σε σκόνη
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για τη ζύμη
  •  1 κούπα βούτυρο αγελάδας
  •  1 κούπα ζάχαρη
  •  6 αυγά
  •  1 φακελάκι αμμωνία (30 γρ.)
  •  1 κούπα γάλα
  •  1.150 γρ. (9 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  5 κάψουλες βανιλίνη
  •  1 αυγό χτυπημένο, για άλειμμα
  •  μοσχοκάρφια για την ένωση των κουλουριών
Διαδικασία
Γέμιση
  1. Για να φτιάξουμε κουλουράκια γεμιστά με μέλι και σουσάμι, αρχικά βάζουμε, σε ταψί να καβουρδιστούν, η αμυγδαλόψιχα και το σουσάμι για λίγα λεπτά (4-5 λεπτά) στον φούρνο.
  2. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Στη συνέχεια, τα αλέθουμε στον πολυκόφτη, να ψιλοθρυμματιστούν.
  4. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τα μυρωδικά, το νερό και τη ζάχαρη.
  5. Όταν ζεσταθεί λίγο, ρίχνουμε το σουσάμι με τα αμύγδαλα και τη φρυγανιά.
  6. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
  7. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Ζύμη
  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  3. Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα και το αδειάζουμε στο μείγμα μας.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τις βανίλιες και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και να γίνει η ζύμη αφράτη.
  5. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος μπαλίτσας του πινγκ πονγκ, πλάθουμε κορδόνι και το πατάμε με την παλάμη να πλατύνει.
  6. Πάνω στο κάθε κορδόνι τοποθετούμε 1 κουταλιά γέμιση στο κέντρο και κατά μήκος και έπειτα διπλώνουμε το κορδόνι και κλείνουμε τη γέμιση μέσα.
  7. Το πλάθουμε ξανά, να στρογγυλέψει.
  8. Ενώνουμε τις δύο άκρες από το κορδόνι, φτιάχνοντας ένα στρογγυλό κουλούρι.
  9. Στο σημείο όπου ενώνονται οι δύο άκρες πιέζουμε και καρφώνουμε ένα μοσχοκάρφι.
  10. Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
  11. Τα αλείφουμε με το αυγό.
  12. Ψήνουμε, τα κουλουράκια γεμιστά με μέλι και σουσάμι, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω) ή στους 180°C (αέρα) για περίπου 25 λεπτά.
  13. Αν ψήσουμε στον αέρα, μπορούμε να ψήσουμε ταυτόχρονα δύο ταψιά μαζί, αλλά στα μισά του ψησίματος θα πρέπει να τους αλλάξουμε θέση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 597 φορές