Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025: ''Ρυζοσαλάτα με βερίκοκα και ξηρούς καρπούς''

Άρτος και Θεάματα 05 Σεπτεμβρίου 2025

Πλούσιο σαλατογεύμα με φουρνιστό ρύζι, για καπνιστή νοστιμιά και άρωμα, τραγανούς ξηρούς καρπούς, ζουμερά γλυκόξινα βερίκοκα και μπόλικα μυρωδικά.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή

Ένα χορταστικό και απίθανα νόστιμο φαγητό. Αν θέλετε, μπορείτε να του προσθέσετε το αγαπημένο σας καπνιστό αλλαντικό ψιλοκομμένο και νιφάδες παλαιωμένης γραβιέρας.

15' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  350 γρ. ρύζι μπασμάτι
  •  60 γρ. αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη, καβουρδισμένη
  •  60 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  •  4-5 φρέσκα βερίκοκα, κομμένα σε φέτες, χωρίς το κουκούτσι
  •  4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
  •  4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος βασιλικός
  •  1 κουτ. σούπας εστραγκόν ξερό, τριμμένο
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  •  1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  χυμός από 1 λεμόνι
  •  3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε ρυζοσαλάτα με βερίκοκα και ξηρούς καρπούς, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C.
  2. Ανακατεύουμε σε πυρίμαχο σκεύος, το ρύζι με το βούτυρο και αλατοπίπερο.
  3. Στη συνέχεια, περιχύνουμε με 700 ml καυτό νερό.
  4. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  5. Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλο το νερό.
  6. Ξεφουρνίζουμε και αφρατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι.
  7. Προσθέτουμε τα βερίκοκα, τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
  8. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον λεμονοχυμό.
  9. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 234.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 161 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025: ''Μους με ανθότυρο, παστέλι από φυστίκι Αιγίνης και μέλι''

Κάθε κουταλιά αυτής της πλούσιας, αφράτης κρέμας από ανθότυρο και γιαούρτι είναι ευτυχία, ιδίως αν τη σερβίρουμε με ένα χειροποίητο παστέλι από φυστίκι Αιγίνης και μέλι.