Τα ισλί εδώ αποκτούν ακόμη πιο πλούσια νοστιμιά, με κάστανο τόσο στη ζύμη, ως αλεύρι κάστανου, όσο και με πουρέ κάστανου μέσα στη γέμιση.
- 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 350 γρ. αλεύρι μαλακό
- 100 γρ. αλεύρι από κάστανο (στο τμήμα με τα προϊόντα ειδικής διατροφής ή στα βιολογικά τρόφιμα και σε καλά παντοπωλεία και ντελί)
- 30 γρ. ζάχαρη
- 1 λοβός βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό)
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 125 ml νερό
- 400 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα έτοιμα, προβρασμένα κάστανα σε συσκευασία βάκουμ)
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 500 ml νερό
- 450 γρ. ζάχαρη
- 350 ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 100 γρ. μέλι
- Για τα Ισλί με κάστανο στη ζύμη και τη γέμιση, ξεκινάμε με την γέμιση.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός).
- Μόλις η στάθμη του νερού κατέβει και φτάσει περίπου στο 1 εκ., αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον πολυκόφτη και πολτοποιούμε σε έναν λείο πουρέ.
- Τον αδειάζουμε σε μπολ και τον αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τον χρειαστούμε, για να σφίξει.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε να χλιαρύνει. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα, τη ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας και το μπέικιν πάουντερ.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το χλιαρό βούτυρο και το νερό και ζυμώνουμε καλά με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη απαλή.
- Σκεπάζουμε τον κάδο με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και λαδώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου.
- Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο. Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης με μέγεθος όσο ένα καρύδι και βάρος περίπου 30 γρ.
- Το πλάθουμε σε μπαλάκι και με τις παλάμες μας το ανοίγουμε σε λεπτό, στρογγυλό δίσκο όσο ένα πιατάκι του καφέ.
- Στο κέντρο του βάζουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση και το σκεπάζουμε με τρεις από τις «πλευρές» του δίσκου ζύμης, ώστε να φτιάξουμε ένα τριγωνάκι, με τις άκρες της ζύμης να ενώνονται.
- Βάζουμε το τριγωνάκι-ισλί στο λαδωμένο ταψί και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να τελειώσουν. Συνολικά βγαίνουν 28-30 ισλί.
- Με ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια τσιμπάμε τη ζύμη φτιάχνοντας, όσο μπορούμε, ένα σχέδιο «ψαροκόκαλο» στην επιφάνεια κάθε ισλί. Αν δεν μπορούμε με το τσιμπιδάκι, φτιάχνουμε το σχέδιο με δύο πιρούνια που διασταυρώνουμε τα δόντια τους.
- Ψήνουμε τα ισλί για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να πάρουν βράση.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και αφαιρούμε την κανέλα.
- Φέρνουμε όλα τα ισλί στο κέντρο του ταψιού, κολλητά, αλλά σε μονή στρώση, και με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με το μισό ζεστό σιρόπι.
- Τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά, τα αναποδογυρίζουμε μέσα στο ταψί και τα σιροπιάζουμε ξανά, με τον ίδιο τρόπο, με το υπόλοιπο σιρόπι. Τα αφήνουμε έτσι για άλλα 2-3 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Φουρνίσματα των Χριστουγέννων».







































