Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025: ''Μπανάνα σπλιτ''

Άρτος και Θεάματα 19 Σεπτεμβρίου 2025

Από τα ’50s με αγάπη: το νοσταλγικό μπανάνα σπλιτ δεν είναι ακριβώς συνταγή, αλλά μια πρόταση σερβιρίσματος του παγωτού μαζί με μπανάνα, σαντιγί και σιρόπια φρούτων, σοκολάτας ή/και καραμέλας. Υπερπαραγωγή! Και μας αρέσει πάντα.

Ζάχαρη & Αλεύρι
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Το μπανάνα σπλιτ είναι μια εξαιρετική ιδέα για να σερβίρετε στους καλεσμένους σας το έτοιμο παγωτό που έχετε στην κατάψυξη σε μια πιο περιποιημένη και σπέσιαλ εκδοχή. Απλώς φροντίστε να αγοράσετε καλής ποιότητας παγωτό σε τρεις γεύσεις – όποιες εσείς θέλετε, αν και παραδοσιακά στο banana split βάζουν σοκολάτα, βανίλια και φράουλα.

Αν προτιμάτε να τα φτιάξετε μόνοι σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνταγή για το ναπολιτάνικο κασάτο. Θα σας προτείναμε να φτιάξετε επίσης το δικό σας σιρόπι φράουλας και μια ωραία ζεστή σος σοκολάτας, για να δώσετε μια σπιτική φροντίδα και να αναβαθμίσετε το κέρασμα. Διατηρούνται 2 εβδομάδες στο ψυγείο, επομένως μπορείτε να τα φτιάξετε από νωρίς. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο σιρόπι φράουλας και έτοιμο σιρόπι σοκολάτας ή και καραμέλας, αν προτιμάτε.

Εδώ, σας δίνουμε τη συνταγή για 1 σερβίρισμα με τρεις μπάλες παγωτού που προορίζεται για ένα άτομο (ναι, είναι τεράστια η μερίδα) ή για δύο άτομα, αν θέλουν να το μοιραστούν. Μπορείτε να διπλασιάσετε, να τριπλασιάσετε ή και να τετραπλασιάσετε τα υλικά, αν θέλετε να σερβίρετε περισσότερα άτομα.

30' παρασκευή
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 1
  •  3 μεγάλες μπάλες παγωτό διαφορετικών γεύσεων, π.χ. σοκολάτα, βανίλια, φράουλα 1 μεγάλη ώριμη μπανάνα, κομμένη κατά μήκος στη μέση
  •  2 κουτ. σούπας ανανάς φρέσκος ή από κονσέρβα, σε κυβάκια
  •  2 κουτ. σούπας από τη ζεστή σος σοκολάτας που θα φτιάξουμε
  •  2 κουτ. σούπας από το σιρόπι φράουλας που θα φτιάξουμε
  •  50 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ σε σαντιγί
  •  3 κερασάκια μαρασκίνο
  •  30 γρ. αμύγδαλα λευκά, καβουρδισμένα στους 160°C για 10 λεπτά και χοντροσπασμένα
Σιρόπι φράουλας
  •  500 γρ. φράουλες, ψιλοκομμένες
  •  50 γρ. ζάχαρη
  •  2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  •  1/2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
Ζεστή σος σοκολάτας
  •  125 γρ. ζάχαρη
  •  120 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  ελάχιστος ανθός αλατιού
  •  30 γρ. κακάο σε σκόνη
  •  50 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
  •  30 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κομμένο σε μικρούς κύβους
Διαδικασία
  1. Για το μπανανα σπλιτ, ξεκινάμε με το σιρόπι φράουλας.
  2. Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα ή και πολλές μέρες πριν. Βάζουμε τις φράουλες, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού σε μια μεσαία κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  3. Αφήνουμε να βράσουν για 8-10 λεπτά, πιέζοντας κάθε τόσο τις φράουλες με την κουτάλα μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
  4. Σουρώνουμε το μείγμα από ψιλό σουρωτό, κρατώντας μόνο το σιρόπι που θα περάσει και πετώντας την πούλπα που θα απομείνει στο σουρωτό.
  5. Ξαναρίχνουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα.
  6. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό και το προσθέτουμε στο σιρόπι.
  7. Αφήνουμε ξανά να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Το αφήνουμε να κρυώσει και το διατηρούμε σε βάζο στο ψυγείο. Διατηρείται σίγουρα για 2 εβδομάδες.
Ζεστή σος σοκολάτας
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το αλάτι και το κακάο.
  2. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε την κουβερτούρα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να προκύψει ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό.
  5. Αφήνουμε τη σος να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο και να τη ζεστάνουμε ξανά πριν από τη χρήση.
Σερβίρισμα
  1. Βάζουμε τις τρεις μπάλες παγωτό τη μία δίπλα στην άλλη μέσα σε ένα μικρό γυάλινο οβάλ σκεύος σερβιρίσματος σε σχήμα γόνδολας.
  2. Βάζουμε τα δύο κομμάτια μπανάνας στο σκεύος, εκατέρωθεν του παγωτού.
  3. Σκορπίζουμε τους κύβους ανανά. Περιχύνουμε με τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας και το σιρόπι φράουλας. Ή, αν προτιμάμε, σπάμε τον ανανά άτσαλα με ένα βαρύ αντικείμενο και τον βάζουμε σαν topping πάνω στο παγωτό βανίλια, ρίχνουμε λίγο σιρόπι φράουλας μόνο πάνω στην μπάλα παγωτού φράουλα και τη σος σοκολάτας στο παγωτό σοκολάτα.
  4. Γαρνίρουμε με σαντιγί και τα κερασάκια μαρασκίνο. Σκορπίζουμε και τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 59.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 79 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025: ''Από τη Σμύρνη με αγάπη. Σταφύλι γλυκό κουταλιού''

Έκαναν πολλά γλυκά του κουταλιού στη Σμύρνη. Όπως αυτό το πεντανόστιμο γλυκό σταφύλι, το οποίο σέρβιραν σε ειδικό στρογγυλό σκεύος με κρεμασμένα κουταλάκια γύρω γύρω.