Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 18 Απριλίου 2025: ''Σπανακόρυζο μεν, χωρίς λάδι δε''

Άρτος και Θεάματα 17 Απριλίου 2025

Το θέλει το λαδάκι του το σπανακόρυζο, αλλά γίνεται ωραιότατο και χωρίς αυτό. Σ’ αυτή την αλάδωτη συνταγή, το σπανάκι το αχνίζουμε αντί να το σοτάρουμε, και το νοστιμίζουμε με μπόλικα μυρωδικά, σπαράγγια, ντομάτα και πολτό σουσαμιού.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή

30' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά- Μερίδες: 4-6
  •  800 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  130 γρ. ρύζι Καρολίνα
  •  500 γρ. ντοματίνια, χτυπημένα καλά στον πολυκόφτη και σουρωμένα
  •  8 σπαράγγια, καθαρισμένα και ολόκληρα
  •  1 μάτσο μυρώνια, καλά πλυμένα και ψιλοκομμένα
  •  4 -5 κλαράκια μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  •  60 γρ. σουσάμι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σπανακόρυζο, αρχικά ρίχνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, το ξερό κρεμμύδι, αλάτι και 2 κουτ. σούπας νερό και το αχνίζουμε για περίπου 6-8 λεπτά, να μαλακώσει.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και άλλες 2 κουτ. σούπας νερό και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά, να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του.
  4. Ρίχνουμε τα 3/4 από τον ντοματοχυμό και αλατοπίπερο.
  5. Σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά.
  6. Δυναμώνουμε τη φωτιά.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι, τα μυρώνια, τον μάραθο και τα σπαράγγια και ανακατεύουμε απαλά.
  8. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  9. Παράλληλα, στον υπόλοιπο ντοματοχυμό ανακατεύουμε τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο και το αφήνουμε στην άκρη.
  10. Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι σε μέτρια φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά, χωρίς καμία λιπαρή ουσία.
  11. Έτσι όπως είναι ζεστό το χτυπάμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε μέχρι να γίνει πολτός.
  12. Το ρίχνουμε στο φαγητό και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθεί.
  13. Μοιράζουμε το σπανακόρυζο στα πιάτα.
  14. Περιχύνουμε το κάθε πιάτο με την ωμή «σάλτσα» ντομάτας και σερβίρουμε μαζί με χαρουποπαξίμαδα, ελιές και κάππαρη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Τα αλάδωτα».

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 578 φορές

Τα ζώδια την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025

Σήμερα, επένδυσε σε συζητήσεις που ενώνουν τη λογική με τη φαντασία και κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα με σχέδιο και επίγνωση, σου είναι εύκολο ιδιαίτερα αν είσαι Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως, ή Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύς και έχεις γεννηθεί στο γ δεκαήμερο

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 22 Μαΐου 2025: ''Πανεύκολη μαρμελάδα φράουλα του 10λεπτου!''

Ξεμείνατε από μαρμελάδα; Κανένα πρόβλημα. Η συγκεκριμένη μαρμελάδα φράουλα ετοιμάζεται στο πι και φι, το φρούτο μένει με όλο το άρωμα και τη γεύση του και άμα θέλουμε της προσθέτουμε διάφορα αρωματικά

Τα ζώδια την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025

Η Αφροδίτη στον Κριό και ο Άρης στον Λέοντα σχηματίζουν σήμερα τρίγωνο, και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το σύμπαν αποφάσισε να φτιάξει το τέλειο σκηνικό για πάθος, ενθουσιασμό και ανεξέλεγκτο φλερτ!