Γεμιστό με πιπεριά Φλωρίνης και φέτα, τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα. Αυτό το κατσικάκι ρόλο είναι το κυριακάτικο φαγητό που λαχταράμε τώρα.
- 1.500 γρ. μπούτι και σπάλα κατσικίσιο, χωρίς το κόκαλο –ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να τα ξεκοκαλίσει και να τα ετοιμάσει για ρολό
- 1 βάζο αμπελόφυλλα των 250 γρ.
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, ολόκληρες
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- 1 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό της αρεσκείας μας
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
- τα φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένα
- 3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 5-6 κλωνάρια μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 100 γρ. τυρί φέτα
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε κατσικάκι ρολό γεμιστό, τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα, αρχικά στραγγίζουμε τα αμπελόφυλλα από την άλμη τους και, αν θέλουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
- Στη συνέχεια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
- Τα απλώνουμε ένα ένα σε καθαρές πετσέτες ή σε χαρτί κουζίνας.
- Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ραντίζουμε με ελάχιστο από το ελαιόλαδο τις πιπεριές Φλωρίνης και τις βάζουμε στη σχάρα του φούρνου ή σε ένα ταψάκι.
- Τις ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι η φλούδα τους να σκουρύνει κατά τόπους.
- Τις βγάζουμε από τον φούρνο (χωρίς να τον σβήσουμε) και τις βάζουμε αμέσως σε ένα νάιλον σακουλάκι τροφίμων, το οποίο κλείνουμε καλά. Αφήνουμε να «ιδρώσουν» για 5 λεπτά.
- Τις ξεφλουδίζουμε (η φλούδα αφαιρείται πανεύκολα), αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια και τις κόβουμε κατά μήκος σε φαρδιές λωρίδες.
- Σε μια καθαρή επιφάνεια απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα (που να χωράει πάνω της άνετα το ανοιγμένο κατσίκι).
- Στρώνουμε εκεί όσα αμπελόφυλλα χρειάζεται, με τρόπο που να μισοκαλύπτει το ένα το άλλο χωρίς να μείνουν κενά, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο περίπου 8 εκ.
- Τα ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο.
- Αλατοπιπερώνουμε το ανοιγμένο μπούτι και το ακουμπάμε προσεκτικά πάνω στα αμπελόφυλλα.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το γιαούρτι. Με το μείγμα αλείφουμε όλη την επιφάνεια από το κατσικάκι.
- Σκορπίζουμε σε όλο το κατσίκι το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και τον μαϊντανό.
- Έπειτα, στρώνουμε πάνω τους τις λωρίδες πιπεριάς.
- Κόβουμε τη φέτα σε τόσα μπαστουνάκια όσα και οι λωρίδες πιπεριάς και τακτοποιούμε το καθένα κατά μήκος κάθε λωρίδας.
- Ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ανασηκώνουμε τη λαδόκολλα από τη μία φαρδιά πλευρά της (και τη φαρδιά πλευρά του κατσικιού) και τυλίγουμε το κατσίκι σε σχετικά σφιχτό ρολό, σπρώχνοντάς το με τη λαδόκολλα.
- Έπειτα τυλίγουμε το ρολό με τη λαδόκολλα και στρίβουμε τις δύο άκρες της να γίνει σαν καραμέλα.
- Την τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο και την τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
- Ρίχνουμε στο ταψάκι νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει περίπου μέχρι τη μέση του ρολού.
- Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1½-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κατσικάκι.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί τυλιγμένο, για περίπου 15 λεπτά.
- Το μεταφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και το κόβουμε προσεκτικά σε φέτες. Σερβίρουμε αμέσως.
Ένα ωραίο συνοδευτικό πιλάφι Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια σε 50 ml ελαιόλαδο, μέχρι να ξανθύνουν. Σβήνουμε με 6 φλιτζ. τσαγιού ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε 1 λεμόνι κομμένο στα 4, 1 φύλλο δάφνης, 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι κίτρινο παρμπόιλντ και 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ, που τα έχουμε ξεπλύνει καλά. Ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα φύλλα από 2-3 κλωνάρια δυόσμο, ½ μάτσο άνηθο και 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα, και 30 γρ. βούτυρο και μαγειρεύουμε για άλλα 5-6 λεπτά. Αφήνουμε το πιλάφι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 236.