Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025: ''Κατσικάκι ρολό γεμιστό, τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα''

Άρτος και Θεάματα 19 Σεπτεμβρίου 2025

Γεμιστό με πιπεριά Φλωρίνης και φέτα, τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα. Αυτό το κατσικάκι ρόλο είναι το κυριακάτικο φαγητό που λαχταράμε τώρα.

Σωτήρης Ευαγγέλου
Φωτογραφία + Food styling: THE EATERS/ Δημήτρης Αλβανός

40' προετοιμασία
2 ώρες και 15' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 55'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  1.500 γρ. μπούτι και σπάλα κατσικίσιο, χωρίς το κόκαλο –ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να τα ξεκοκαλίσει και να τα ετοιμάσει για ρολό
  •  1 βάζο αμπελόφυλλα των 250 γρ.
  •  2 πιπεριές Φλωρίνης, ολόκληρες
  •  1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  •  1 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό της αρεσκείας μας
  •  1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
  •  τα φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένα
  •  3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  •  5-6 κλωνάρια μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  100 γρ. τυρί φέτα
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κατσικάκι ρολό γεμιστό, τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα, αρχικά στραγγίζουμε τα αμπελόφυλλα από την άλμη τους και, αν θέλουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
  2. Στη συνέχεια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
  3. Τα απλώνουμε ένα ένα σε καθαρές πετσέτες ή σε χαρτί κουζίνας.
  4. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Ραντίζουμε με ελάχιστο από το ελαιόλαδο τις πιπεριές Φλωρίνης και τις βάζουμε στη σχάρα του φούρνου ή σε ένα ταψάκι.
  6. Τις ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι η φλούδα τους να σκουρύνει κατά τόπους.
  7. Τις βγάζουμε από τον φούρνο (χωρίς να τον σβήσουμε) και τις βάζουμε αμέσως σε ένα νάιλον σακουλάκι τροφίμων, το οποίο κλείνουμε καλά. Αφήνουμε να «ιδρώσουν» για 5 λεπτά.
  8. Τις ξεφλουδίζουμε (η φλούδα αφαιρείται πανεύκολα), αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια και τις κόβουμε κατά μήκος σε φαρδιές λωρίδες.
  9. Σε μια καθαρή επιφάνεια απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα (που να χωράει πάνω της άνετα το ανοιγμένο κατσίκι).
  10. Στρώνουμε εκεί όσα αμπελόφυλλα χρειάζεται, με τρόπο που να μισοκαλύπτει το ένα το άλλο χωρίς να μείνουν κενά, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο περίπου 8 εκ.
  11. Τα ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο.
  12. Αλατοπιπερώνουμε το ανοιγμένο μπούτι και το ακουμπάμε προσεκτικά πάνω στα αμπελόφυλλα.
  13. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το γιαούρτι. Με το μείγμα αλείφουμε όλη την επιφάνεια από το κατσικάκι.
  14. Σκορπίζουμε σε όλο το κατσίκι το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και τον μαϊντανό.
  15. Έπειτα, στρώνουμε πάνω τους τις λωρίδες πιπεριάς.
  16. Κόβουμε τη φέτα σε τόσα μπαστουνάκια όσα και οι λωρίδες πιπεριάς και τακτοποιούμε το καθένα κατά μήκος κάθε λωρίδας.
  17. Ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  18. Ανασηκώνουμε τη λαδόκολλα από τη μία φαρδιά πλευρά της (και τη φαρδιά πλευρά του κατσικιού) και τυλίγουμε το κατσίκι σε σχετικά σφιχτό ρολό, σπρώχνοντάς το με τη λαδόκολλα.
  19. Έπειτα τυλίγουμε το ρολό με τη λαδόκολλα και στρίβουμε τις δύο άκρες της να γίνει σαν καραμέλα.
  20. Την τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο και την τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
  21. Ρίχνουμε στο ταψάκι νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει περίπου μέχρι τη μέση του ρολού.
  22. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1½-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κατσικάκι.
  23. Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί τυλιγμένο, για περίπου 15 λεπτά.
  24. Το μεταφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
  25. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και το κόβουμε προσεκτικά σε φέτες. Σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά

Ένα ωραίο συνοδευτικό πιλάφι Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια σε 50 ml ελαιόλαδο, μέχρι να ξανθύνουν. Σβήνουμε με 6 φλιτζ. τσαγιού ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε 1 λεμόνι κομμένο στα 4, 1 φύλλο δάφνης, 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι κίτρινο παρμπόιλντ και 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ, που τα έχουμε ξεπλύνει καλά. Ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα φύλλα από 2-3 κλωνάρια δυόσμο, ½ μάτσο άνηθο και 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα, και 30 γρ. βούτυρο και μαγειρεύουμε για άλλα 5-6 λεπτά. Αφήνουμε το πιλάφι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 236.

www.gastronomos.gr


Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025: ''Από τη Σμύρνη με αγάπη. Σταφύλι γλυκό κουταλιού''

Έκαναν πολλά γλυκά του κουταλιού στη Σμύρνη. Όπως αυτό το πεντανόστιμο γλυκό σταφύλι, το οποίο σέρβιραν σε ειδικό στρογγυλό σκεύος με κρεμασμένα κουταλάκια γύρω γύρω.

Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2025: ''Σαλάτα Cobb-η αμερικανική χωριάτικη''

Σαλάτα-γεύμα η κλασική αμερικάνικη Cobb. Παρά τις μικροπαραλλαγές, τα βασικά υλικά της παραμένουν σταθερά: το ψητό στήθος κοτόπουλου, τα βραστά αυγά, το τραγανό μπέικον, το μπλε τυρί και οι ντομάτες.