Η γλύκα του κρεμμυδιού κυριαρχεί στη διάσημη πίτα της Μυκόνου. Αν βρούμε, μπορούμε να προσθέσουμε τυροβολιά. Διαφορετικά αντικαθιστούμε με ανθότυρο ή μυζήθρα.
Η Μυκονιάτισσα Φραντζέσκα Χανιώτη μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή της για τη διάσημη κρεμμυδόπιτα που συνηθίζουν να φτιάχνουν στο νησί. «Η κρεμμυδόπιτα υπήρχε πάντα σχεδόν στο τραπέζι μας όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα πω “ένα λεπτό να κάνω μια πίτα”. Κι όσο ζούσε η μάνα του Δημήτρη, μας έκανε εκείνη τις πίτες επειδή εργαζόμασταν πάντα όλοι. Είχαμε βρει το τρικ και τις κάναμε στα ταψάκια του μπακλαβά και τις βάζαμε στην κατάψυξη. Όταν τη βγάλεις από την κατάψυξη και της ρίξεις μπόλικο λάδι όπως είναι παγωμένη, παίρνει τον ίδιο χρόνο με την ωμή για να ψηθεί. Η μαμά μου έκανε και κρεμμυδοπιτάκια μικρά, ατομικά, και ήταν το απογευματινό, εύκολο φαγητό των παιδιών μου. Τα έβγαζα από την κατάψυξη και τα έψηνα εκείνη την ώρα. Θυμάμαι πως είχαμε έναν σπόρο γλυκού κρεμμυδιού. Καμία σχέση με της αγοράς, ήταν πολύ πιο κοντά στο βατικιώτικο, γιατί ήταν λευκό, μεγάλο και πλατύ. Πάντα το βάζαμε ωμό μέσα στη γέμιση, και γινόταν η κρεμμυδόπιτα πολύ γλυκιά. Μάλιστα η γιαγιά μου, όταν είχε νεύρα, έκοβε ένα κρεμμύδι στα τέσσερα και το έτρωγε για να καλμάρει», λέει η ίδια.
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
- 200 ml χλιαρό νερό
- 4 γρ. ξηρή μαγιά (1/2 φακελάκι)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή ανθότυρο ή μυζήθρα, καλά στραγγισμένη για ένα βράδυ μέσα σε διπλό τούλι, στο ψυγείο
- 2 αυγά
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/4 μάτσο σέσκουλα, ψιλοκομμένα, προαιρετικά και στην εποχή τους
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την κρεμμυδόπιτα, ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό, απαλό και γυαλιστερό ζυμάρι. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίζουμε την τυροβολιά.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και αλείφουμε με λίγο από το λάδι το ταψί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
- Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο μας και ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο διαμέτρου μεγαλύτερης του ταψιού.
- Το απλώνουμε στο ταψί έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και να προεξέχει λίγο από τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο διαμέτρου όσο το ταψί και καλύπτουμε τη γέμιση.
- Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, εγκλωβίζοντας τη γέμιση και σχηματίζοντας ένα όμορφο κορδόνι περιμετρικά.
- Χαράζουμε βαθιά την πίτα (λίγο πάνω από τη μέση) σε κομμάτια σχήματος ρόμβου.
- Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην επιφάνεια της πίτας και το απλώνουμε με το πινέλο ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.