Ψημένα σε μπίρα, αρωματισμένα με φλούδες πορτοκαλιού, τα μπουτάκια κοτόπουλου γίνονται ζουμερά και νόστιμα. Με πατάτες φούρνου και μια καροτοσαλάτα είναι τέλεια.
- 24 κοπανάκια (μπουτάκια) κοτόπουλου
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 1⁄2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- οι φλούδες από 1 μεγάλο πορτοκάλι, ακέρωτο (προτιμάμε βιολογικό)
- 660 ml ξανθιά μπίρα (2 κουτάκια)
- 10 μικρά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (σε ματσάκια ή σε γλαστράκια, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καλά μανάβικα και σε φυτώρια) ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε τα κοπανάκια και ανακατεύουμε, για να «βραχούν» από τη μαρινάδα.
- Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
- Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να τα αφήσουμε μέχρι και 8 ώρες.
- Για να ψήσουμε τα μπουτάκια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C
- Βάζουμε τα κοπανάκια σε μονή στρώση σε ένα μεγάλο ταψί.
- Πετάμε τις φλούδες πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα κοπανάκια με τη μαρινάδα (αν έχουμε βάλει φρέσκο θυμάρι, τακτοποιούμε τα κλωναράκια ανάμεσα στα κοπανάκια).
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να ροδοκοκκινίσουν.
- Τα βγάζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
- Σουρώνουμε τα υγρά από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει και να μείνει σχεδόν η μισή.
- Περιχύνουμε τα κοπανάκια με τη σάλτσα και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και καροτοσαλάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 70.