Εκμεταλλευόμαστε τη φυσική γλυκύτητα που έχουν οι μπανάνες, για να φτιάξουμε ένα θρεπτικό μπανανόψωμο γεμάτο γεύση και χωρίς καθόλου ζάχαρη!
- 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 πολύ μαλακές μπανάνες
- 2 αυγά
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/4 κούπας φρέσκο γάλα
- 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 τσιμπιά αλάτι
- Για να φτιάξουμε μπανανόψωμο, χωρίς ζάχαρη, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Στη συνέχεια, στρώνουμε με λαδόκολλα μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
- Σε ένα μπολ λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε τα αυγά, το ελαιόλαδο, το γάλα, τη βανίλια και την κανέλα και ανακατεύουμε.
- Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα τα δύο είδη αλευριού, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά και δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα (τρυπάμε το κέντρο του κέικ και κοιτάμε αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει στεγνή. Αν όχι, ψήνουμε λίγο ακόμα).
- Αφήνουμε το μπανανόψωμο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.