Tag: Καπετανόπουλος

Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης. Το 2020 συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον Αντιφασιστικό Αγώνα 1940-1945, που στην χώρα μας είχε βασικό εκφραστή του το ΕΑΜ.

Στις 28 Οκτωβρίου 1941 η Ελλάδα βρισκόταν, ήδη, αρκετούς μήνες κάτω από την φασιστική μπότα. Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι λεηλατούσαν, κατέστρεφαν, συλλάμβαναν και εκτελούσαν όποιον τολμούσε, να αμφισβητήσει την «Νέα Τάξη Πραγμάτων στην Ευρώπη» και την οικονομική της διάσταση.

Η σημαία είναι διαστάσεων: 1.30 Χ 1.05, αποτελείται από οχτώ (8) κομμάτια υφάσματος και φέρει εμφανή τα σημάδια φθοράς του χρόνου.

Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι Γερμανοί στρατιώτες στην Κατοχή που αυτομόλησαν στο ΕΑΜ και εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ ανήκαν στα Τάγματα 999, και ήταν γνωστοί ως "οι στρατιώτες με την γαλάζια ταυτότητα". Οι μονάδες αυτές συγκροτήθηκαν το 1941 με εγκύκλιο του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Η ιστορική έρευνα έχει οριστεί ως μια συστηματική και αντικειμενική προσπάθεια σύνθεσης και εκτίμησης στοιχείων, όπως έγγραφα, προφορικές καταγραφές, πληροφορίες και αντικείμενα, προκειμένου να θεμελιωθούν γεγονότα...

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ʼ90 όταν συναντήθηκα με τον Νίκο Φωτιάδη, στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του Κινήματος Ειρήνης. Πρώτο καθήκον που έμπαινε, τότε, ήταν την συνέχιση έκδοσης των «Δρόμων της Ειρήνης» από την ΕΕΔΥΕ και του «Φιλειρηνιστή» από την Παναθηναϊκή Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Μια συγκινητική και ανθρώπινη ιστορία δυο αδελφών που καταγόντουσαν από το Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας. Ο ένας ο Ιωάννης Καλτσάς υπηρετούσε το 1949 ως πιλότος στην Πολεμική Αεροπορία με το βαθμό του Υποσμηναγού. Ο άλλος είχε καταταγεί στον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ).

Ο Πέτρος Θεοφιλόπουλος από τα Λαγκάδια Γορτυνίας, (επαρχία Καρυταίνης παλιότερα), ήταν αδελφός του πρώτου μπουρλοτιέρη του Αγώνα καπετάν Ιωάννη Θεοφιλόπουλου του επονομαζόμενου Καραβόγιαννου.

Η φήμη του καπετάν Γιάννη Θεοφιλόπουλου έκανε τον βασιλιά Οθωνα να καλέσει τον Καραβόγιαννο στα Ανάκτορα για να τον φωτογραφήσει...

Ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια της ιστορίας του Εικοσιένα, ίσως το πιο κορυφαίο σε σημασία και αγωνιστική ενδυνάμωση στον κατά θάλασσα αγώνα, είναι η πυρπόληση του τουρκικού θωρηκτού (δικρότου) στην Ερεσό.

Κατά το έτος 1825 η πεδινή Ηλεία υπέφερε από τις επιδρομές των Πατρινών Τούρκων που εξορμούσαν, κάθε τόσο, για να συλλέξουν γεννήματα και ζώα, για την διατροφή του υπεράριθμού μουσουλμανικού πληθυσμού που είχε συγκεντρωθεί για ασφάλεια στο κάστρο της Πάτρας και πέριξ αυτού.

Στις 4 το πρωί της 8ης Ιούνη 1948, τμήμα ανταρτών του Αρχηγείου Αχαΐας-Ηλείας δύναμης δύο λόχων με διοικητές τους Δημήτρη Πετρόπουλο (Ζαχαριά) και Νικήτα Πολυκράτη και ο λόχος Πολιτοφυλακής με επικεφαλής τον Κώστα Μπασακίδη αντισυνταγματάρχη - διοικητή του Αρχηγείου και το Τάγμα Καμαρινού ...

Ο αγαπητός μου φίλος, Περικλής Καπετανόπουλος, ιστορικός- δημοσιογράφος, που αποτελεί την ψυχή του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, είχε την ευαισθησία και την καλωσύνη να αναρτήσει ένα σπάνιο. τουλάχιστον για μένα, ντοκουμέντο που αναφέρεται στην Μάχη της Κρήτης.

Στο Μουσείο και στην προθήκη που αναφέρεται στη Μάχης της Κρήτης, υπάρχει ένα έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στο 1ο Σύνταγμα Πεζικού, που πολέμησε στη Κρήτη.

30 Απριλίου 1944.Οι κρατούμενοι αγωνιστές του στρατοπέδου συγκεντρώσεως Χαϊδαρίου, που είναι αγγαρεία στα μαγειρεία μαθαίνουν την παραμονή της Πρωτομαγιάς, από ένα κομμάτι εφημερίδας, ότι οι Γερμανοί θα εκτελέσουν 200 κομμουνιστές την 1 Μαΐου 1944 σε αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και της συνοδείας του στους Μολάους Λακωνίας σε ενέδρα του ΕΛΑΣ.