Tag: ρύπανση

Πλοιοκτήτης δίνει την εντολή στα δύο «προσεκτικά επιλεγμένα» μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιού του να το βυθίσουν. Αφού πρώτα ανοίξουν τα στόμια των δεξαμενών του πετρελαίου που μεταφέρει, ώστε όλη αυτή η ποσότητα να μην "σφραγιστεί" στο ναυάγιο, αλλά να διαχυθεί σκόπιμα στη θάλασσα.

Εάν την ώρα που άρχισε η εισροή των υδάτων υπήρχε πάνω στο πλοίο, που ήταν αγκυροβολημένο στη θάλάσσια περιοχή της Αταλάντης, το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία πλήρωμα, και όχι μόνο δύο ναυτικοί τότε θα είχε αποτραπεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού.

Το πλοίο μετά την ανέλκυσή του οδηγήθηκε στη θαλάσσια περιοχή των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου Σπανόπουλου στην Ελευσίνα και εξακολουθεί να παραμένει εκεί με αποτέλεσμα έως σήμερα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία πραγματογνωμοσύνη από τους αρμόδιους επιθεωρητές...

«Τρεις μήνες μετά το ναυάγιο που μαύρισε τις ακτές και τη θάλασσα του Σαρωνικού και ενώ οι έρευνες για τα αίτια και την εξάπλωση της ρύπανσης συνεχίζονται, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς» όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «παραμένει στον τόπο του εγκλήματος και καταθέτει ειδική έκθεση με κάθε διαθέσιμο χρήσιμο στοιχείο για το θέμα».

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες απορρύπανσης στον Σαρωνικό Κόλπο και στις παραλίες της Αττικής, μετά τη διάσπαρτη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του έμφορτου με καύσιμα δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ στις 10 Σεπτεμβρίου, νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης.

Ο Δήμος Γαλατσίου, γνωστός για τις περιβαλλοντικές του δράσεις, με αυτή την πρωτότυπη και ευφάνταστη καμπάνια, ρίχνει μια γροθιά στο στομάχι όλων, σχετικά με την ευθύνη που έχει ο καθένας προσωπικά στην ρύπανση του περιβάλλοντος

Σχεδόν δύο μήνες έχουν περάσει από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Aγία Ζώνη 2 στα ανοιχτά της Σαλαμίνας και παρά τις διαβεβαιώσεις και τις φιέστες από το υπουργείο Ναυτιλίας...

Δεκατρείς ημέρες μετά την μεγάλη ρύπανση που προκλήθηκε στις ακτές μας, από την βύθιση του πλοίου "Αγία Ζώνη 2", οι προσπάθειες απορρύπανσης συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.

Ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι πρώτοι έλεγχοι που ξεκίνησαν από τις 14 Σεπτεμβρίου σε οστρακοειδή, σε ζώνες παραγωγής στην περιοχή του Σαρωνικού που χρησιμοποιούνται επιστημονικά ως «δείκτες» για την πετρελαϊκή ρύπανση των αλιευμάτων.

Οι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους καθώς, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, δεν έχουν κληθεί για να παραστούν στην αυριανή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος,

«Κανείς επίσημος φορέας δεν έχει έρθει να μας ελέγξει, ούτε να μας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες», τόνισε ο ο πρόεδρος των αλιέων Γλυφάδας Περικλής Κατσάμπας, μιλώντας στον Real FM.

Ξεκίνησε η συστηματική δειγματοληψία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στα μαγαζιά της παραλιακής στην Γλυφάδα! Φεύγουν άρον - άρον οι πελάτες! - Απεγνωσμένοι οι ψαράδες, που δηλώνουν πως δεν ξέρουν πότε θα βγουν ξανά στη θάλασσα...

Σε δίκη παραπέμπεται ο Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς,  με την κατηγορία της παράνομης κατάληψης και ρύπανσης της δασικής έκτασης στην περιοχή «Θέατρο Βράχων ? Λατομεία Εργάνης», στη Β? Ζώνη Υμηττού, κατά τη θητεία του ως δήμαρχος.