Το κλασικό σπανακόρυζο γίνεται ένα απολαυστικό, πλούσιο και χορταστικό ριζότο και η γεύση, αλλά και η υφή του απογειώνονται!
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
- 4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 280 γρ. ρύζι για ριζότο, κατά προτίμηση Βιαλόνε Νάνο
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1.100 ml ζεστός ζωμός λαχανικών
- 400 γρ. καθαρισμένα φύλλα από σπανάκι, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα με το χέρι σε μέτρια κομμάτια (θα χρειαστεί να αγοράσουμε περί το 1/2 κιλό σπανάκι. Υπάρχει και έτοιμο, καθαρισμένο και πλυμένο σπανάκι στα σούπερ μάρκετ, όμως κοστίζει αρκετά ακριβότερα)
- χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο μας αρέσει)
- τα «φύλλα» από 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 2 ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε σπανακοριζότο, ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, 80 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια (ή το ξερό κρεμμύδι) για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν κάπως.
- Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
- Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Στη συνέχεια, αρχίζουμε να ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό σε δόσεις.
- Όταν έχουμε ρίξει περίπου τη μισή ποσότητα ζωμού, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι και ανακατεύουμε.
- Μόλις απορροφηθούν τα υγρά που θα βγάλει, συνεχίζουμε να ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό σε δόσεις, μέχρι το ριζότο να είναι έτοιμο.
- Τότε, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τον άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Τέλος, ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το ριζότο να «ξεκουραστεί» για 2 - 3 λεπτά και σερβίρουμε το σπανακοριζότο.