Tag: Αχ

Ο ανήλικος κατηγορείται για τουλάχιστον 10 ληστείες ψιλικατζίδικων σε Άγιο Παντελεήμονα, Αμπελόκηπους, Νέα Ερυθραία, Γαλάτσι και Αργυρούπολη

«Σε όλα τα γλυκά σοκολάτας βάζουμε πάντα λίγο αλάτι, που εντείνει τη γεύση και τα κάνει πιο νόστιμα» λέει η Ιάνθη Μιχαλάκη που μας έδωσε τη συνταγή για αυτό το κομψό, απολαυστικό κέικ που σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστό, με κρέμα μασκαρπόνε και ελαιόλαδο.

Το όνομά της σημαίνει «δύο φορές βρασμένη», μια που η χορταστική φασολάδα της Τοσκάνης, που έχει και πολλά λαχανικά, φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες και ζεσταίνεται ξανά και ξανά.

Ζεστός και παρηγορητικός ο τραχανάς –εδώ βάζουμε και ξινό και γλυκό– γίνεται με τη προσθήκη φέτας και χορταρικών ένα γρήγορο και απολαυστικό βραδινό.

Το πανταχού παρόν κύμινο στις μαγειρικές του όρους Σινά το βρίσκουμε κι εδώ μαζί με αρκετό σκόρδο και δροσερές μυρωδιές άνηθου και μαϊντανού.

Αυτός ο αφράτος χαλβάς που φτιάχνουν οι Βεδουίνοι μάγειρες στην μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά είναι πολύ ελαφρύς, γιατί δεν περιέχει καθόλου λάδι.

Τίποτα δεν πάει χαμένο! Στην Ιταλία έχουν πολλά γλυκά στα οποία αξιοποιούν το ψωμί που έχει αρχίσει να μπαγιατεύει και το χρησιμοποιούν αντί για αλεύρι.

Όταν ο Μοναχός Επιφάνιος έγραφε για τις Πρωτοχρονιές των αναμνήσεών του στη Μακεδονία, είχε μοιραστεί με τον Γαστρονόμο και ετούτη εδώ την ξεχωριστή συνταγή για αλμυρή βασιλόπιτα με κρέας, πράσα και ξηρούς καρπούς.

Πλημμυρισμένη με αρώματα, η βασιλόπιτα της Σμύρνης είναι ένα σπάνιο, ασυνήθιστο γλυκό σαν μεγάλο θρυπτό μπισκότο, αρωματισμένο με εσπεριδοειδή, βανίλια και μπαχαρικά!

Τα γλυκά των γιορτών είναι λαχταριστά, εντυπωσιακά αλλά σχετικά εύκολα, όπως αυτή η τάρτα με βάση που θυμίζει μελομακάρονο και σοκολατένια γέμιση.

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.

Ο μοναχός Επιφάνιος έβαζε φρέσκο δυόσμο στα μπαρμπουνοφάσουλα με πελτέ γιατί δίνει δροσιά στο φαγητό και λειτουργεί χωνευτικά.