Tag: γη

Ετοιμάζουμε μοναδικά γλυκά αλλά και αλμυρές λιχουδιές για τον γιορτινό μπουφέ μας όπως αυτό το βελούδινο τσιζκέικ της ψητής σχολής, με αυγά στη γέμιση, πλούσιο και με ακαταμάχητο άρωμα και γεύση καφέ που θα απολαύσουμε με τους οικείους μας.

Τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο γαρνίρισμα, αντί τριμμένου τυριού, προσθέτουν νοστιμιά και υφή, αλλά και τις πολύτιμες πρωτεΐνες τους σ’ αυτή την ταχινομακαρονάδα που μάθαμε να φτιάχνουμε στη μονή Αγίας Αικατερίνης.

Τζινγκαλόφ χατς λέγονται αυτές γεμιστές με χόρτα της εποχής πίτες λαβάς, που συνηθίζονταν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και στις γιορτές, και παραμένουν πάντα ιδιαίτερα αγαπητές στην Αρμενία.

Το ματναχάς είναι ένα παραδοσιακό αρμένικο ψωμί με μαλακή και αφράτη ζύμη, χρυσαφένια κρούστα και χαρακτηριστικές αυλακώσεις στην επιφάνεια, που φτιαχνόταν καθημερινά αλλά και σε θρησκευτικές και οικογενειακές γιορτές.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σιροπιαστά ανατολίτικα γλυκά, το σάμαλι με σιμιγδάλι και χυμό πορτοκαλιού, είναι γλυκό ταπεινό αλλά και γενναιόδωρο, που φέρνει στο μυαλό παλιούς φούρνους, μεγάλα ταψιά και γλυκά αρώματα.

Τι πιο γρήγορο και θρεπτικό από ένα πιάτο τραχανά; Αυτός εδώ παίρνει το χρώμα του από το σπανάκι και τα φυστίκια Αιγίνης.